Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

κουστουμι ανδρικο 2017

Λαϊκό προσκύνημα τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά

Χιλιάδες χριστιανοί ορθόδοξοι προσκυνητές, κυρίως ποντιακής καταγωγής, από την Ελλάδα και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και μέλη ποντιακών συλλόγων και σωματείων της χώρας και της ομογένειας προετοιμάζουν τη μετάβασή τους στο Όρος Μελά της περιφέρειας Τραπεζούντας, για να πάρουν μέρος στο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου που θα τελεστεί στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Το πρόγραμμα εκδηλώσεων


tom carter okc

εργανη κουρτινες



  • Καιρός: Η «Χιόνη» κυκλώνει» την Ελλάδα – Καταιγίδες, χιόνια και τσουχτερό κρύο – Πού θα το στρώσει


Σάββατο 15 Αυγούστου 2015
07:00 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. κ Παντελεημωνος.
09:45 Προσέλευση προσκεκλημένων
10:30 Επίσημη Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη
11:30 Συνάντηση εκπροσώπων αρχών με εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων
12.30 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων
Συμμετέχουν:
- Ένωση Ποντίων Αξιούπολης
- Σύλλογος Ομογενών "Οι Ρίζες"
- Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς
- Ένωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού
- Ένωση Ποντίων Λαγκαδά

13:30 Τράπεζα


κουστουμι ανδρικο 2017

Για μια χρονιά ακόμη θα δοθεί υποτροφία από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» σε αριστεύσαντα/σασα μαθητή/τρια, του Γενικού Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας στην μνήμη των παιδιών του Λυκείου Μακροχωρίου που έχασαν άδικα τη ζωή τους, στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.

Όπως κάθε χρόνο, νεολαίοι Ποντιακών Σωματείων του Συναπαντήματος με παραδοσιακές φορεσιές θα «φυλάττουν», θα «φρουρούν» και θα συνοδεύουν τη Σεπτή Εικόνα της Σουμελιώτισσας, πλαισιωμένοι από εκπρόσωπους Ποντιακών Σωματείων.

Κυριακή 16 Αυγούστου 2015
Mνημόσυνο στην μνήμη όλων εκείνων που διαχρονικά διεκόνησαν την παλαίφατο Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή «Παναγία Σουμελά» και το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στα υψώματα του Βερμίου.

Η ιστορία της Μονής

Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς των Ποντίων ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αι. (380- 386 μ. Χ.) στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, από τους Αθηναίους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο (κατά κόσμον Βασίλειος και Σωτήρχος), που κατόρθωσαν να χτίσουν την εκκλησία της Σουμελιώτισσας, σκαλιστή στην κατωφέρεια του βουνού, σε υψόμετρο 1.063 μέτρων.

Από τότε έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά (Εις του Μελά, Σου-Μελά). Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η ιστορική εικόνα της Παναγίας των Ποντίων φιλοτεχνήθηκε από τον ίδιο τον ευαγγελιστή Λουκά. Έγινε τους πρώτους αιώνες γνωστή ως «Αθηνιώτισσα» και μεταφέρθηκε από τους αγγέλους στο ιστορικό μοναστήρι, όπου παρέμεινε σε περίοπτη θέση μέσα στην κόχη, που γύρω της χτίστηκε το καθολικό της μονής.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε και η πρώτη ενέργεια για να επιστραφούν τα κειμήλια έγινε οκτώ χρόνια αργότερα. Είχε στο μεταξύ υπογραφεί η ιστορική συμφωνία φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, στην Άγκυρα, το 1930, από τις κυβερνήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ισμέτ Ινονού. Μετά την επίσκεψη του Ινονού στην Αθήνα, το 1931, δόθηκε το «πράσινο φως» να μεταβεί ο πρώην μοναχός της μονής (και τότε πρεσβύτερος του Ι. Ν. του Αγίου Θεράποντα Τούμπας Θεσσαλονίκης) ο Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης, με συνοδεία Τούρκων αστυνομικών, στο Όρος Μελά και να παραλάβει την εικόνα της Παναγίας μαζί με άλλα ιερά κειμήλια, που ήταν κρυμμένα μέσα σ” ένα κιβώτιο, σε κόχη, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Σουμελά, στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Η εικόνα επέστρεψε τον Οκτώβριο του 1931, φυλάχθηκε για είκοσι χρόνια στο βυζαντινό μουσείο της Αθήνας και μετά την ίδρυση του ομώνυμου σωματείου και της νέας μονής στις πλαγιές του Βερμίου, το 1951-52, μεταφέρθηκε εκεί και εκτίθεται κάθε Δεκαπενταύγουστο σε λαϊκό προσκύνημα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

μαιμου λαδια castrol

Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, ένας 70χρονος Ολλανδός, ο οποίος παραθέριζε στην Κω, όταν άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα βαρύτατης λοιμώδους μεταδοτικής ασθένειας, με τους γιατρούς να φοβούνται ότι μπορεί να πρόκειται για χολέρα. Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς ένας τουρίστας από την Ολλανδία, ο οποίος παραθέριζε με τη σύζυγό του στην Κω, εμφάνισε συμπτώματα χολέρας, με υψηλό πυρετό και έντονη διάρροια. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού και στη συνέχεια σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση. ιονις φερρυ αιγινα emerson μπουφαν γυναικεια θεσσαλονικη Σήμερα, είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στην Κω, κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, που θα διαπιστώσει αν υπάρχουν και άλλα κρούσματα ενώ ερευνώνται τα δρομολόγια που είχε κάνει μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα, αν δηλαδή είχε ταξιδέψει εκτός Ευρώπης, ενδεχομένως σε περιοχές που μπορεί να συναντώνται επι...

μοσχου ελενη

Το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του ελληνικού στόλου, που διεκδίκησε μια παγκόσμια πρωτιά. Στις 9 Δεκεμβρίου 1912 έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα του τουρκικού καταδρομικού «Μετζηδιέ» (Medjidieh), στο πλαίσιο του Ά Βαλκανικού Πολέμου. Αν και η βολή ήταν αποτυχημένη, το «Δελφίν» έγραψε ιστορία. μοσχου ελενη αεροπορικο δυστυχημα ταιβαν H ναυπήγηση του Δελφίν ήταν αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατεύματος, που ακολούθησε το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή (15 Αυγούστου 1909) και ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα του Στρατιωτικού Συνδέσμου υπό τον Συνταγματάρχη Νικόλαου Ζορμπά. Η παραγγελία για τη ναυπήγηση του πρώτου ελληνικού καταδυομένου (λέξη της εποχής για το υποβρύχιο) δόθηκε από την κυβέρνηση Δραγούμη στα γαλλικά ναυπηγεία Schneider τον Σεπτέμβριο του 1910. Η ναυπήγησή του άρχισε το 1911 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1912. Η παραλαβή του «Δελφίν» έγινε στις 21 Αυγούστου 1912 στον να...