Η μείωση την περιστατικών ρατσιστικής βίας αποτυπώνει σε ένα βαθμό τα νέα δεδομένα στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στην Ελλάδα, το 2016 (συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ολοκλήρωση Κέντρων Φιλοξενίας, προγράμματα στέγασης, κτλ) . Παρά τη μείωση των καταγεγραμμένων περιστατικών ωστόσο, τα περισσότερα περιστατικά που καταγράφηκαν ήταν σοβαρά και συνοδεύονταν από σωματικές βλάβες του θύματος. Η μείωση ωστόσο αφορά περισσότερο στα περιστατικά λεκτικής βίας, τα οποία όπως είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης η κυρία Τίνα Σταυρινάκη, Βοηθός Συντονίστρια στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, “τα θύματα πλέον τη θεωρούν μέρος της καθημερινότητάς τους.”
προκομενες νοικοκυρες
τα απομνημονευματα του μακρυγιαννη περιληψη
Πάνω από 130 θύματα
Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2016, καταγράφηκαν 95 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα. Σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες και μετανάστριες ή πρόσφυγες λόγο τη της εθνικής ή τη εθνοτικής τους προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος και σε ένα περιστατικό στοχοποιήθηκε προσωπικό οργάνωσης και το κτίριο που προοριζόταν για τη φιλοξενία προσφύγων.
Καταγράφηκε ένα περιστατικό με θύμα δημοσιογράφο που κάλυπτε το προσφυγικό. Σε 57 περιπτώσεις στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα ή άτομα που συνδέονται με κάποιο ΛΟΑΤΚΙ άτομο, Σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ιεροί και συμβολικοί χώροι και η εβραϊκή κοινότητα. Σε 31 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα το ενός θύματα, ενώ σε 54 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα, τουλάχιστον δύο ατόμων, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων.
Η μείωση των καταγεγραμμένων περιστατικών είναι πάντως σημαντική αρκεί να πούμε ότι το 2015 είχαν καταγραφεί 273 περιστατικά, με περισσότερα από 300 θύματα. Σε 75 περιπτώσει τα θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες ενώ τα μεγάλο ήταν το νούμερο των ΛΟΑΤΚΙ θυμάτων (175).
ψυχες αγαπες
Αναφορικά με τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών αυτό που είναι ανησυχητικό όπως είπε η κ. Σταυρινάκη είναι ότι παρά τις διώξεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, έχουμε περιστατικά βίας από οργανωμένες ομάδες. Πρώτον από ομάδες νέων στις γειτονιές και δεύτερον από ομάδες κρούσης που επανεμφανίστηκαν σε συγκεκριμένα σημεία όπως οι σταθμοί του μετρό.
Υπάρχουν επίσης πολλές επιθέσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος κυρίως στα νησιά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου