Ο κ. Τσάκωνας εξήγησε πως η Ελλάδα διαθέτει ταμειακά αποθέματα κοντά στα 34 δισ. ευρώ, αρκετά για να καλύψει τις πληρωμές τόκων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Για τις επόμενες κινήσεις του ΟΔΔΗΧ τόνισε πως θα προσπαθήσει να επαναγοράσει ακριβό βραχυπρόθεσμο χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου και κυρίως τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 10 δισ. ευρώ.
μεθοδοι αναπτυξης παραγραφων
επικεντρα σεισμων
Όπως εξήγησε, αυτά τα δάνεια έχουν σταθμισμένο μέσο όρο λήξης 3,5 περίπου ετών και περίπου 5 δισ. ευρώ χρεώνονται με επιτόκιο 4,9%, καθώς το Ταμείο υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνειά του. Ο ίδιος σημείωσε πως αυτό δεν είναι μόνο ακριβό, αλλά περιλαμβάνει και συναλλαγματικό κίνδυνο που είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί.
ηλιακοι θερμοσιφωνες δημας τιμες
«Προέχει να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τα μελλοντικά μας βήματα, ειδικά όσον αφορά την πρόσβαση στις αγορές, αυτός είναι ένας από τους κύριους στόχους μας», είπε ο κ. Τσάκωνας στο risk.net.
Ο ΟΔΔΗΧ απέσπασε το βραβείο Sovereign Risk Manager of the Year για το swap τον ομολόγων του PSI, στο οποίο προχώρησε το προηγούμενο έτος. Αυτή η ανταλλαγή χρέους ύψους 30 δισ. ευρώ είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του premium ρευστότητας στο ελληνικό χρέος, κάτι το οποίο είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωση του πιστωτικού spread της Ελλάδας κατά 150-170 μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη.
Με τη συρρίκνωση των spreads, ο ΟΔΔΗΧ είδε την ευκαιρία να προσεγγίσει τράπεζες για την ανταλλαγή των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος διάσωσης με σταθερό επιτόκιο. Με τα επιτόκια να αναμένεται να αυξηθούν στην ευρωζώνη στο εγγύς μέλλον, η Ελλάδα ήταν αντιμέτωπη με πληρωμές τόκων ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως για τα δάνεια αυτά. Με το χειρισμό του ΟΔΔΗΧ ο κίνδυνος αυτός εξουδετερώθηκε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου