Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

τμημα ανοσολογιας ιπποκρατειο

Αυτό είναι το ελληνικό κεχριμπαρένιο χαβιάρι που κοστίζει 140 ευρώ το κιλό (pics)

Η εκλεκτή βασιλική λιχουδιά για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους


τμημα ανοσολογιας ιπποκρατειο

πιάνο βικιλεξικο

Περιμένουν να έρθει ο Αύγουστος όπου οι «μπάφες», δηλαδή οι «αυγομένες» θηλυκές, κέφαλοι, θα είναι έτοιμες να φύγουν από τον δίαυλο της λιμνοθάλασσας Κορισσίων και να ταξιδέψουν στο ανοιχτό πέλαγος του Ιονίου.




  • Φωτογραφίες - ΣΟΚ: Έτσι έσπαγε κεφάλια ο Βίκτωρας Ρέστης


Εκεί, στη «μπούκα» οι ψαράδες θα τις πιάσουν, είτε με δίχτυα, είτε με ειδικές κατασκευές, προσέχοντας να μη τις… τραυματίσουν.


κολουμπια λεμεσος

Τα μακριά ψάρια με τη σταχτομόλυβη ράχη και την ασημόλευκη κοιλιά, θα μεταφερθούν στις καλύβες, για να ξεκινήσει η διαδικασία της ταρίχευσης του αυγού, του κεχριμπαρένου αυγοτάραχου.

Το αυγοτάραχο στην πραγματικότητα, είναι τα αυγά του θηλυκού ψαριού κέφαλου ή μπάφας, που παστώνονται. Ένα απολύτως φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά, με υψηλή όμως διατροφική αξία και ιδιαίτερη γεύση.

Στην ουσία όμως, η διαδικασία για την παρασκευή του, αποτελεί μία μοναδική ιεροτελεστία.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της διαδημοτικής Επιχείρησης, της λιμνοθάλασσας Κορισσίω, Σπύρος Μιτσούλης, η ταρίχευση του αυγοτάραχου γίνεται, εντέχνως, με πολύ προσοχή και με ειδικό τρόπο, καθώς το αυγό αφαιρείται από το ψάρι με λεπτές κινήσεις, για να μην υποστεί καμία βλάβη και να μην κοπεί.

«Αρχικά τα αυγά, ανάλογα με τα γραμμάρια και το μέγεθος του , μπαίνουν στο ημίχονδρο αλάτι, όπου θα μείνουν ανάλογα με το βάρος τους. Υπολογίζεται κάθε εκατό γραμμάρια μία ώρα, στο αλάτι. Μετά ξεκινά η επεξεργασία της αποξήρανσης. Πρώτα, το αυγοτάραχο θα ξεπλυθεί καλά με γλυκό ή θαλασσινό νερό, και μετά θα τοποθετηθεί σε ειδικά σκευάσματα, που ο πυθμένας τους είναι ξύλινος. Από πάνω θα τοποθετηθεί μία ειδική σίτα και θα μείνει να «ξεκουραστεί» σε καλά αεριζόμενο χώρο. Από την πάνω πλευρά του, μπορεί να κερωθεί, μπορεί και όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πιεστεί με ειδικό τρόπο, για να μην υπάρχει κενό αέρος» επεξηγεί ο κ. Μιτσούλης.

Μετά από λίγες μέρες, το παρασκεύασμα με το αυγοτάραχο, θα τοποθετηθεί ανάποδα για να στεγνώσει και η κάτω πλευρά του που βρίσκεται στον ξύλινο πυθμένα.

Όταν τελειώσει η όλη διαδικασία το χαβιάρι της Κέρκυρας, που το χρώμα του χρυσαφίζει, καθώς είναι αναίμακτο, καθαρό από τις μαύρες φλέβες του ψαριού, πλάθεται σαν πλαστελίνη για να βγει ο αέρας από το αυγό και να μην είναι κούφιο και χαλάσει.

«Γίνεται σα λουκούμι, ούτε ξερό, ούτε στεγνό», αναφέρει ο κ. Μιτσούλης, που την τέχνη για την παρασκευή του αυγοτάραχου την ακολουθεί από μικρό παιδί, μαθαίνοντας τότε τα μυστικά από τους γεροντότερους.

Κάποτε το αυγοτάραχο της Κέρκυρας, αποτελούσε πηγή οικονομικού πνεύμονα για το νησί. Σήμερα είναι ο τουρισμός, όμως το κεχριμπαρένιο χαβιάρι είχε και έχει τους λάτρεις του.

Η «σοδειά» ετησίως από το χαβιάρι του κέφαλου που «λατρεύει» τη λιμνοθάλασσα Κορισσίων, κυμαίνεται περίπου στα 100-150 κιλά αυγοτάραχου, ενώ κατά το παρελθόν έφτανε και τα 250 κιλά.

Ένα κιλό ακέρωτο κερκυραϊκό αυγοτάραχο, φτάνει τα 140 ευρώ, ενώ ένα κιλό κερωμένο, με μελισσοκέρι, αυγοτάραχο κοστίζει 120 ευρώ το κιλό.

Τα έσοδα από την πώληση του πολύτιμου αυτού γαστρονομικού αγαθού, τα διαχειρίζεται το Διοικητικό Συμβούλιο της διαδημοτικής Επιχείρησης, της λιμνοθάλασσας Κορισσίων και διατίθενται κυρίως για τη συντήρηση των παραδοσιακών ψαράδικων καλυβιών, για τον καλλωπισμό του αύλιου χώρου, αλλά και την αγορά εξοπλισμού.

Το εκλεπτυσμένο χαβιάρι της Κέρκυρας είναι για λίγους. Κύριος λόγος αποτελεί η έλλειψη παρασκευαστηρίου στην περιοχή, αυτό όμως δεν εμποδίζει τη διάδοση της φήμης του σε όλον τον κόσμο καθώς δεν παύει από τα χρόνια του Φαραώ, να αποτελεί εκλεκτή βασιλική λιχουδιά για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους.

Διαβάστε επίσης:

Μουντιάλ 2018: Σάλος με τον αλβανικό αετό στο Σερβία – Ελβετία


Αυτό είναι το ελληνικό κεχριμπαρένιο χαβιάρι που κοστίζει 140 ευρώ το κιλό (pics)
01
Αυτό είναι το ελληνικό κεχριμπαρένιο χαβιάρι που κοστίζει 140 ευρώ το κιλό (pics)




















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

μαιμου λαδια castrol

Διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, ένας 70χρονος Ολλανδός, ο οποίος παραθέριζε στην Κω, όταν άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα βαρύτατης λοιμώδους μεταδοτικής ασθένειας, με τους γιατρούς να φοβούνται ότι μπορεί να πρόκειται για χολέρα. Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές, καθώς ένας τουρίστας από την Ολλανδία, ο οποίος παραθέριζε με τη σύζυγό του στην Κω, εμφάνισε συμπτώματα χολέρας, με υψηλό πυρετό και έντονη διάρροια. Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού και στη συνέχεια σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος και σε κρίσιμη κατάσταση. ιονις φερρυ αιγινα emerson μπουφαν γυναικεια θεσσαλονικη Σήμερα, είναι προγραμματισμένο να μεταβεί στην Κω, κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, που θα διαπιστώσει αν υπάρχουν και άλλα κρούσματα ενώ ερευνώνται τα δρομολόγια που είχε κάνει μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα, αν δηλαδή είχε ταξιδέψει εκτός Ευρώπης, ενδεχομένως σε περιοχές που μπορεί να συναντώνται επι...

κουστουμι ανδρικο 2017

Χιλιάδες χριστιανοί ορθόδοξοι προσκυνητές, κυρίως ποντιακής καταγωγής, από την Ελλάδα και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και μέλη ποντιακών συλλόγων και σωματείων της χώρας και της ομογένειας προετοιμάζουν τη μετάβασή τους στο Όρος Μελά της περιφέρειας Τραπεζούντας, για να πάρουν μέρος στο προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου που θα τελεστεί στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων tom carter okc εργανη κουρτινες Σάββατο 15 Αυγούστου 2015 07:00 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος Του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ. κ Παντελεημωνος. 09:45 Προσέλευση προσκεκλημένων 10:30 Επίσημη Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη 11:30 Συνάντηση εκπροσώπων αρχών με εκπροσώπους Ποντιακών Σωματείων 12.30 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων Συμμετέχουν: - Ένωση Ποντίων Αξιούπολης - Σύλλογος Ομογενών ...

μοσχου ελενη

Το πρώτο μάχιμο υποβρύχιο του ελληνικού στόλου, που διεκδίκησε μια παγκόσμια πρωτιά. Στις 9 Δεκεμβρίου 1912 έγινε το πρώτο υποβρύχιο στην παγκόσμια ναυτική ιστορία που εκτόξευσε τορπίλη κατά εχθρικού πολεμικού πλοίου και συγκεκριμένα του τουρκικού καταδρομικού «Μετζηδιέ» (Medjidieh), στο πλαίσιο του Ά Βαλκανικού Πολέμου. Αν και η βολή ήταν αποτυχημένη, το «Δελφίν» έγραψε ιστορία. μοσχου ελενη αεροπορικο δυστυχημα ταιβαν H ναυπήγηση του Δελφίν ήταν αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης του ελληνικού στρατεύματος, που ακολούθησε το στρατιωτικό κίνημα στου Γουδή (15 Αυγούστου 1909) και ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα του Στρατιωτικού Συνδέσμου υπό τον Συνταγματάρχη Νικόλαου Ζορμπά. Η παραγγελία για τη ναυπήγηση του πρώτου ελληνικού καταδυομένου (λέξη της εποχής για το υποβρύχιο) δόθηκε από την κυβέρνηση Δραγούμη στα γαλλικά ναυπηγεία Schneider τον Σεπτέμβριο του 1910. Η ναυπήγησή του άρχισε το 1911 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1912. Η παραλαβή του «Δελφίν» έγινε στις 21 Αυγούστου 1912 στον να...